Infolinia / Zamówienia telefoniczne: 500-600-978

Produkt dodano do koszyka

Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Twój koszyk jest pusty

Witamina D3 5000iu K2 100mcg 500 tabletek

109.00 zł

sztuk

Produkt dostępny

Suplement diety Oxford Vitality Witamina D3 K2mk-9

 

Witamina D3

Pochodzi z naturalnej lanoliny, którą wykorzystuje się do uzyskania 7-Dehydrocholesterolu – organicznej pochodnej cholesterolu.

7-Dehydrocholesterol jest związkiem startowym do produkcji cholekalcyferolu. W wyniku procesów produkcyjnych otrzymywana jest witamina D3 powstała w analogiczny sposób jak u człowieka – czyli jak przez ekspozycję skóry na słońce.

- Wysoka zawartość witaminy D3, aż 5000iu

- Wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni.

- Wspiera prawidłową odporność organizmu.

- Wpływa korzystnie na wchłanianie wapnia i fosforu.

- Przyczynia się do prawidłowej budowy zębów.

- Przyczynia się do prawidłowej budowy kości.

- Przyczynia się do prawidłowego poziomu wapnia we krwi.

Skąd wogóle bierze się witamina D3 ? Niestety niewiele jej możemy zdobyć z jedzenia.

W oparciu o przeprowadzone badania poziom witaminy D we krwi poniżej 32ng/ml należy uznać jako jej niedobór. Witamina D ma znaczący wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Po wytworzeniu witaminy D w skórze, jest ona transportowana do wątroby i nerek,gdzie przechodzi dalsze przemiany metaboliczne. Podstawowym metabolitem jest witamina D oznaczana jako 25(OH)D.

Badać należy tylko i wyłącznie metabolit 25(OH) ponieważ organizm produkuje prawie zawsze stałą ilość 1,25(OH) a stan nasycenia krwi witaminą D określa metabolit 25(OH).

Uzupełnienie witaminy D w sposób polegający tylko na diecie nie przyniesie odpowiednich wyników. Dlatego nadziej na jej uzupełnienie z diety jest nierealna. Pozostaje nam suplementacja.

Bardzo ważne jest stosowanie nawet niewielkich dawek witaminy D3 5000iu ale codziennie niż dwa czy trzy razy w roku w dużych dawkach.

Pomimo wielu sprzecznych zdań wykazano, że spadek odporności jest związany z brakiem światła słonecznego bezpośrednio działającego na naszą skórę ,co doprowadza do spadku poziomu witaminy D w naszym organiżmie. Czy to przypadek że naukowcy wykazali ,że spadek poziomu witaminy D3 i nasilenie zachorowań na grypę i inne schorzenia górnych dróg oddechowych dziwnym trafem zdarzają się w tym samym czasie?!

Jeśli mielibyśmy odpowiednio wysoki poziom witaminy D3 w okresie jesienno-zimowym, to być może nie bylibyśmy narażeni w większym stopniu na zachorowania.

Ktoś powie mieszkam w Australii gdzie jest ok 300 dni słonecznych w roku w związku z tym mam wystarczająca ilość witaminy D3 ... to dlaczego w takim razie ok 68% Australijczyków ma niedobory witaminy D?

Dr Michael Holick z zespołem badał wpływ położenia geograficznego na wytwarzanie witamin D3 poprzez światło słoneczne. Okazało się że na szerokości geograficznej odpowiadającej położeniu Gdańska , w miesiącach od pażdziernika do marca organizm nie jest w stanie wytworzyć jakiejkolwiek ilości witaminy D3.

Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach , suplementując się musi być brana z posiłkiem zawierającym tłuszcz. Niema znaczenia czy jest to masło czy sałatka warzywna itp musi być tłuszcz aby się wchłoneła.

Przy suplementacji witaminą D3 należy koniecznie dodawać witaminę K2 MK-7 w ilościach nie mniejszych niż 100 mikrogramów.

 

Witamina K2

- Zwiększa gęstość kości

- Polepsza wchłanianie wapnia

- Pomaga chronić przed chorobami serca zapobiegając zwapnieniom tętnic

- Badania wykazały, że im dieta jest bogatsza w witaminę K2, tym mniejsze jest ryzyko chorób serca

 

Suplement diety

Składniki:

  • WITAMINA D3 i K2 MK-9, / 1 TABLETKA / %  RWS*
  • WITAMINA D (CHOLEKALCYFEROL), / 125 mcg, / 2500
  • WITAMINA K (MENACHINON MK-9), / 100 mcg, / 133

*RWS - Referencyjne wartości spożycia dla osób dorosłych

Składniki: witamina D, witamina K, substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna), substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe kwasów tłuszczowych, fosforany wapnia)

Zalecane dzienne spożycie: Dorośli –  1/4 tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Osoby przyjmujące leki wpływające na krzepliwość krwi przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem. Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy styl życia.

Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w chłodnym i ciemnym miejscu z dala od światła słonecznego.

Najlepiej spożyć przed końcem 09.2020

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania, Producent: Oxford Health Company Ltd, Rowood House, 25-27 Murdock Road, Bicester, OX26 4PP, Wielka Brytania.