159.00 149.00 zł
Produkt chwilowo niedostępny
Suplement diety
Witamina D3
Pochodzi z naturalnej lanoliny, którą wykorzystuje się do uzyskania 7-Dehydrocholesterolu – organicznej pochodnej cholesterolu.
7-Dehydrocholesterol jest związkiem startowym do produkcji cholekalcyferolu. W wyniku procesów produkcyjnych otrzymywana jest witamina D3 powstała w analogiczny sposób jak u człowieka – czyli jak przez ekspozycję skóry na słońce.
Skąd wogóle bierze się witamina D3 ? Niestety niewiele jej możemy zdobyć z jedzenia.
W oparciu o przeprowadzone badania poziom witaminy D3 we krwi poniżej 32ng/ml należy uznać jako jej niedobór. Witamina D3 ma znaczący wpływ na funkcjonowanie organizmu.
Po wytworzeniu witaminy D w skórze, jest ona transportowana do wątroby i nerek,gdzie przechodzi dalsze przemiany metaboliczne. Podstawowym metabolitem jest witamina D3 oznaczana jako 25(OH)D.
Badać należy tylko i wyłącznie metabolit 25(OH) ponieważ organizm produkuje prawie zawsze stałą ilość 1,25(OH) a stan nasycenia krwi witaminą D3 określa metabolit 25(OH).
Uzupełnienie witaminy D3 w sposób polegający tylko na diecie nie przyniesie odpowiednich wyników. Dlatego nadziej na jej uzupełnienie z diety jest nierealna. Pozostaje nam suplementacja.
Bardzo ważne jest stosowanie nawet niewielkich dawek witaminy D3 5000iu ale codziennie niż dwa czy trzy razy w roku w dużych dawkach.
Pomimo wielu sprzecznych zdań wykazano, że spadek odporności jest związany z brakiem światła słonecznego bezpośrednio działającego na naszą skórę ,co doprowadza do spadku poziomu witaminy D3 w naszym organiżmie. Czy to przypadek że naukowcy wykazali ,że spadek poziomu witaminy D3 i nasilenie zachorowań na grypę i inne schorzenia górnych dróg oddechowych dziwnym trafem zdarzają się w tym samym czasie?!
Jeśli mielibyśmy odpowiednio wysoki poziom witaminy D3 w okresie jesienno-zimowym, to być może nie bylibyśmy narażeni w większym stopniu na zachorowania.
Ktoś powie mieszkam w Australii gdzie jest ok 300 dni słonecznych w roku w związku z tym mam wystarczająca ilość witaminy D3 ... to dlaczego w takim razie ok 68% Australijczyków ma niedobory witaminy D?
Dr Michael Holick z zespołem badał wpływ położenia geograficznego na wytwarzanie witamin D3 poprzez światło słoneczne. Okazało się że na szerokości geograficznej odpowiadającej położeniu Gdańska , w miesiącach od pażdziernika do marca organizm nie jest w stanie wytworzyć jakiejkolwiek ilości witaminy D3.
Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach , suplementując się musi być brana z posiłkiem zawierającym tłuszcz. Niema znaczenia czy jest to masło czy sałatka warzywna itp musi być tłuszcz aby się wchłoneła.
Przy suplementacji witaminą D3 należy koniecznie dodawać witaminę K2 MK-7 w ilościach nie mniejszych niż 100 mikrogramów.
Witamina K2 Mk-7
Wyniki wielu badań klinicznych wykazują, że witamina K2 odgrywa kluczową rolę w utrzymywaniu prawidłowej gęstości kości poprzez ułatwienie transportu wapnia z krwi do kości.Jest ona również konieczna dla białek regulujących poziom wapnia w tętnicach.
Jaką rolę odgrywa witamina K2 MK 7 w organizmie?
Aby to lepiej zrozumieć, musimy wrócić do suplementacji wapnia.
Wzmocnienie kości samym wapniem nie wystarczy.
Czemu?
Ponieważ kość nie jest zrobiona z samego wapnia.
Kość składa się z około 12 minerałów: wapnia, potasu, magnezu, manganu, krzemu, żelaza, cynku, selenu, boru, fosforu, siarki, chromu.
Wiemy, że wapń osadza się w tętnicach, tak zwane twardnienie tętnic, więc nie zawsze dostaje się do kości.
Pomimo odpowiedniej diety i suplementacji wapniem i witaminą D nadal występuje osteoporoza. Aby mieć mocny szkielet, potrzebujemy mocnych kości.
Co powinniśmy zrobić, aby dostarczyć wapń do kości?
Wiemy, że osteoporoza jest spowodowana utratą nie tylko wapnia, ale także innych minerałów.
Badania pokazują, że wapń dodaje się do każdego rodzaju żywności.
Ser, napoje, zboża, mąka, mleko to zawierają. Jest dosłownie wszędzie i jest tego zbyt wiele. Pomimo dużego spożycia wapnia, coraz więcej osób ma ... osteoporozę.
Gęste kości są twardymi kośćmi, ale im są twardsze, tym trudniejsze są kości. Oczywiście jest to bardzo ważne, ale jeszcze ważniejsza jest elastyczność kości, odpowiednia wytrzymałość i wytrzymałość.
Dlatego bardzo ważne jest właściwe pobranie dobrego kolagenu i minerałów, ponieważ tylko wtedy możliwe jest budowanie zdrowych kości.
Jakie są zalety przyjmowania witaminy K2?
Przyjmowanie około 50 mikrogramów witaminy K2 MK7 na dobę nie wpływa na krzepnięcie krwi i zapobiega osteoporozie.
Po zażyciu witaminy K2 przez tydzień obniża ona poziom insuliny o połowę po zjedzeniu posiłku.
Badania wykazały, że im dieta jest bogatsza w witaminę K2, tym mniejsze jest ryzyko chorób serca
Składniki:
*RWS - Referencyjne wartości spożycia dla osób dorosłych
Składniki: witamina D, witamina K, substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna), substancja przeciwzbrylająca (sole magnezowe kwasów tłuszczowych, fosforany wapnia) Zawiera Soję
Zalecane dzienne spożycie: Dorośli – 1/4 tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Osoby przyjmujące leki wpływające na krzepliwość krwi przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem. Kobiety w ciąży i karmiące piersią przed spożyciem powinny skontaktować się z lekarzem.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy styl życia.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, w chłodnym i ciemnym miejscu z dala od światła słonecznego.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania, Producent: Oxford Health Company Ltd, Rowood House, 25-27 Murdock Road, Bicester, OX26 4PP, Wielka Brytania.