Infolinia / Zamówienia telefoniczne: 500-600-978

Twój koszyk jest pusty

witamin.pl wita
witamin.pl darmowa dostawa
dzika różą witamina c
ashwagandha ksm-66
magnez l-treonian
witamina d3
tudca

Dieta Wegetariańska

 

Historyczne dowody wskazują, że nasi przodkowie byli głównie wegetarianami. Uważa się, że jest tak z powodu ich etycznych zasad i duchowych wierzeń. Raport z badania wykazał, że około 3% Amerykanów, 3% Brytyjczyków, 1-2% Nowej Zelandii i 3% Australijczyków przestrzega diety wegetariańskiej. Podczas gdy kraje takie jak Indie (40%), Niemcy (9%), Izrael (8,5%), Kanadyjczycy (8%) i Irlandia (6%) mają znacznie wyższe wskaźniki wegetarian w obecnym stuleciu.

Nie ma jednej definicji pełnej diety wegetariańskiej, ponieważ niektórzy uważają pełną dietę roślinną za dietę wegetariańską; mając na uwadze, że niektóre z nich obejmują produkty mleczne, produkty drobiowe i owoce morza w ramach ich diety wegetariańskiej. Ogólnie celem jest ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego.

    Wegańskie (lub całkowite wegetariańskie) - Eliminuje wszystkie pokarmy dla zwierząt, w szczególności mięso, drób, jaja, owoce morza i produkty mleczne.
    Lakto-wegetariańskie - eliminuje mięso, jaja drobiowe i owoce morza, ale obejmuje również produkty mleczne.
    Ovo-vegetarian - Eliminuje mięso, drób, owoce morza, produkty mleczne, ale zawiera jaja.
    Lacto-Ovo vegetarian - Eliminuje mięso, drób i owoce morza i obejmuje produkty mleczne i jajka.

Trzeba jednak wiedzieć, dlaczego obecny trend promuje, by ktoś został wegetarianinem. Oto kilka powodów, które wpływają na dietę roślinną:

• Dobrostan zwierząt

• Przyczyny etyczne

• Zachowanie równowagi ekologicznej

• Bezpieczeństwo żywieniowe

• Cele zdrowotne

Korzyści zdrowotne wynikające z diety wegetariańskiej:

Poniżej przedstawiono niektóre oparte na dowodach korzyści zdrowotne wynikające z diety wegetariańskiej:

Przeciw otyłości

Otyłość występuje, gdy zwiększone spożycie kalorii nie zostanie wykorzystane z powodu siedzącego trybu życia. Ludzie często próbują kontrolować swoje sytości, aby uzyskać "Bikini Body". Dla wegetarian dieta świeżych, włóknistych, pełnych owoców i warzyw zawierająca dietę jest dobrym rozwiązaniem dla kontrolowania ich wagi. W badaniu stwierdzono, że posiłek wegetariański może zmniejszyć zużycie energii o 15% o 15% i zwiększyć uczucie sytości.

Choroby układu sercowo-naczyniowego (CVD)

Istnieje wiele badań, w których stwierdzono, że dieta wegetariańska może zmniejszyć ryzyko CVD. Badanie wykazało, że zielone warzywa liściaste mogą znacznie zmniejszyć względne ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Karotenoidy obecne w kolorowych warzywach, takich jak marchew, brokuły, pomidory, żółta dynia, sałata i szpinak. Również w bogatych w flawonoidy owocach, takich jak jagody, jabłka, itp. Mają działanie zapobiegające chorobie wieńcowej.
Działanie przeciwcukrzycowe

Wykazano, że dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko cukrzycy i powikłań wywołanych cukrzycą. Niedawno przeprowadzone badanie kliniczne na Tajwanie dostarczyło dowodów na to, że dieta wegetariańska ma potencjalne korzyści zdrowotne przeciw cukrzycy poprzez poprawę insulinooporności . Produkty pełnoziarniste, takie jak pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż, owies i jęczmień mają niższe wartości indeksu glikemicznego (GI), które mogą kontrolować wysoki poziom glukozy we krwi. Ponadto zwiększone spożycie błonnika i fitoskładników może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i poprawie interakcji mikrobiomu w jelicie.
Jakie są obawy związane z jedzeniem wegetariańskiej / niezrównoważonej diety wegetariańskiej?

Restrykcyjna lub niezrównoważona dieta wegetariańska może nie zapewniać pełnych wymagań żywieniowych. Eksperci od żywienia często zwracają uwagę na powszechne niedobory, takie jak białko, wapń, żelazo, cynk, kwasy tłuszczowe omega-3, witamina D i witamina B-12 wśród wegetarian. Suplement diety jest jednym z wygodnych sposobów na zrekompensowanie tych niedoborów.

Cynk

Cynk jest niezbędnym minerałem do naszych normalnych funkcji biologicznych, takich jak działanie enzymów, sygnalizacja komórkowa, stabilizacja błony komórkowej i ekspresja genów, szczególnie w młodszym wieku. Cynk jest również niezbędny w okresie ciąży, aby spełnić wymagania matki i płodu. Niedobór cynku może powodować zaburzenia wzrostu, zaburzenia endokrynologiczne, upośledzenie układu odpornościowego itp. [14] Metaanaliza ogólnoustrojowa dowiodła, że ​​wegetarianie mają niewystarczające spożycie cynku, czego wynikiem jest niedobór cynku we krwi.  Niedobór cynku u wegetarian wynika głównie ze spożywania pokarmów pochodzenia roślinnego, które mają niższą zawartość cynku i niższą biodostępność. Mięso, drób, ryby, skorupiaki to zwierzęce pożywienie, które w naturalny sposób zawiera cynk.  Pełną dietę wegetariańską konsumenci muszą spożywać wzbogaconą cynkiem żywność lub suplementację, aby zrekompensować fizjologiczne zapotrzebowanie.

Żelazo

Niedobór żelaza jest jednym z głównych problemów związanych z dietą wegetariańską. Żywność pochodzenia zwierzęcego, w tym mięso, ryby i drób, są głównym źródłem żelaza spożywczego dla ludzi żyjących w tym samym gatunku.  Żelazo jest jednym z kluczowych pierwiastków hemoglobiny, ten czerwony składnik w komórkach krwi odpowiada za dostarczanie tlenu. Dlatego niedokrwistość z niedoboru żelaza jest głównym problemem zdrowotnym w niezrównoważonej diecie wegetariańskiej. W przekrojowym badaniu stwierdzono, że znacznie niższe poziomy ferrytyny w surowicy występują we krwi dorosłych wegetarian, w porównaniu do nie-wegetariańskiej grupy kontrolnej z powodu braku dostępnej biologicznie zawartości żelaza w diecie roślinnej.  Jednak warzywa i owoce bogate w witaminę C zwiększają wchłanianie żelaza.

Witamina B12, inne witaminy z grupy B.

Niedobór witaminy B12 jest jedną z najczęstszych niedoborów występujących w diecie wegetariańskiej. Żywność pochodzenia zwierzęcego jest naturalnym źródłem witaminy B12 i innych witamin z grupy B. Witaminy B12 są niezbędne do utrzymania prawidłowego stanu hematologicznego wraz z funkcjonowaniem neuronów. Niedobór ten prowadzi do niedokrwistości megaloblastycznej z powodu upośledzonej syntezy czerwonych krwinek. Zmiana powłok mielinowych i synteza komórek glejowych rozwija się również z powodu niedoboru witaminy B12 i powoduje nieprawidłową transmisję nerwów. Może to prowadzić do słabego funkcjonowania poznawczego, mimowolnych ruchów, zespołu jelita drażliwego, hiper-pigmentacji skóry i innych problemów rozwojowych . W wielu badaniach stwierdzono, że dieta wegetariańska zwiększa ryzyko niedoboru witaminy B12, co może odwrócić prewencyjne korzyści z diet wegetariańskich w zakresie chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego eksperci zalecają suplementację jako opcję walki z niedoborem witaminy B12 dla wegetarian.

Wapń

Produkty mleczne są dobrym źródłem wapnia. Wapń jest niezbędny do rozwoju i utrzymania kości i zębów. Niedobór wapnia u osób starszych zwiększa ryzyko złamań kości w wyniku progresji osteoporozy. Nawet dzieci mogą mieć opóźnienie rozwoju fizycznego. Istnieją pokarmy pochodzenia roślinnego, takie jak jarmuż, brokuły, płatki zbożowe, kapary, kapusta pekińska i niektóre owoce zawierające wapń, ale dzienna zalecana dawka wapnia może nie spełniać wymagań przez te wegańskie źródła. Dlatego suplement diety jest niezbędny, aby zapobiegać stanom związanym z niedoborem wapnia.

Witamina D

Witamina D jest naturalnie syntetyzowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Ale tempo syntezy jest nierówne ze względu na zmienność pigmentacji skóry i warunków klimatycznych. Ponadto utrzymywanie regularności na słońcu może nie być możliwe z powodu napiętego harmonogramu pracy. Wszystkie te czynniki zwiększają zakres niedoboru witaminy D zarówno u wegetarian jak iu niewegetarian.  Witamina D jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla zdrowia kości, ale bardzo ograniczone źródła diety mogą kompensować niedobór witaminy D. Suplementacja witaminy D może pomóc w utrzymaniu równowagi niezbędnego zapotrzebowania na mikroelementy.

To prawda, że ​​dieta wegetariańska jest dobra dla zdrowia ze względu na składniki odżywcze i fitochemiczne. Ale zawsze istnieją możliwości rozwoju niedoborów żywieniowych żelaza, wapnia, witaminy B i D, przy czym dieta nie jest dobrze zarządzana. Włączenie specjalnego suplementu diety pomaga zrównoważyć warunki deficytu.